Tuesday, April 8, 2014

Penculikan di Singamata Reef Resort, Semporna, ESSCOM lancarkan Ops Gasak di 4 pulau, 19 pusat peranginan


25 PATI DITAHAN DALAM OPS GASAK 4 DI EMPAT PULAU RESORT SEMPORNAKetua Pengarah ESSCOM, Datuk Mohammad Mentek pastinya menghadapi tugas berat mengawal 1400 km pantai timur Sabah, apatah lagi 2 penculikan berlaku di Semporna, kawasan jagaan ESSCOM iaitu di pulau Pom Pom pada November 2013 dan kini Singamata Resort pada 2 April 2014.


Inilah Singamata resort, cantik tapi namanya sudah bertukar menjadi SIngaculik resort.

Sumber Berita: ESSCOM

SEMPORNA, (8 April 2014) -- Seramai 25 orang termasuk empat wanita dipercayai pendatang tanpa izin (PATI) ditahan dalam Ops Gasak 4 yang diselaraskan oleh Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) membabitkan 19 resort di empat pulau peranginan di sini, semalam.

Ketua Pengarah ESSCOM Datuk Mohammad Mentek berkata kesemua mereka yang berumur dari enam tahun hingga 52 tahun itu ditahan kerana tidak memiliki dokumen perjalanan atau pengenalan diri yang sah dalam operasi yang bermula pada jam 10 pagi dan berakhir kira-kira jam 5.30 petang.

Katanya pulau-pulau terbabit ialah Mabul, Kapalai, Pom-Pom dan Mataking.

"Kita telah memeriksa dokumen seramai 360 orang, dan daripada jumlah itu, kita menahan 21 lelaki dan empat perempuan yang disyaki tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Mohammad berkata mereka yang tidak mempunyai dokumen sah itu boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Imigresen 1959/63 (Pindaan 2002).

Beliau berkata sekiranya PATI terutama pekerja resort itu terbukti melakukan kesalahan mengikut akta tersebut dan kemudiannya dijatuhkan hukuman di mahkamah, tindakan selanjutnya ialah mendakwa majikan terbabit atau pengusaha resort kerana menggaji pekerja asing yang tidak memiliki dokumen sah.

Mohammad berkata operasi bersepadu berkenaan membabitkan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan agensi lain termasuk Jabatan Imigresen, Jabatan Pendaftaran Negara dan Pejabat Daerah Semporna.

"Kita akan teruskan Ops Gasak ini ke seluruh kawasan Zon Selamat Timur Sabah (ESSZONE) dengan tumpuan di pulau-pulau peranginan atau resort dan perkampungan atas air," katanya.

Katanya operasi berkenaan merupakan susulan kepada Ops Gasak 3 yang dilaksanakan pada 8 Mac lepas, Ops Gasak 2 pada 29 Dis tahun lepas, dan Ops Gasak 1 yang dilancarkan pada 24 Nov tahun lepas yang melibatkan beberapa pulau di perairan Semporna.

Ends. Moga pantai timur Sabah terus aman dan bebas dari sebarang ancaman di masa depan.


1 comment:

vikram singh said...

This is very good for us and very intersting
i have some special for related computer and internet
computer and internet
csharp
python
dbms

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs