Wednesday, February 29, 2012

Artis Malaysia yang menempah nama di peringkat antarabangsa

Malaysia ada ramai penyanyi berbakat yang menempa nama di peringkat antarabangsa, bukan saja menjadi penyanyi tetap di negara luar, malahan juga memenangi pertandingan nyanyian antarabangsa di peringkat dunia.

Antara mereka ialah :


Dato Shake, anak muda Johor ini berhijrah ke London paa 1973 sebelum ke Paris pada 1976 dan menempa nama sebagai penyanyi Asia paling hebat dan popular di Perancis.Aishah and the Fan Club popular di New Zealand. Aishah adalah kakak kepada penyanyi Nora.Ratu Jazz Malaysia, Sheila Majid pernah menjuarai pertandingan Star Search di USA menyanyikan lagu Sinaran pada 1980an.
Cromok, kumpulan Trash Metal dari Malaysia yang menempa nama di Australia, aktif mulai 1987. Dianggotai Shamsudin Ali (Sam) - Bass, Vocals, Tarmizi Mokhtar (Miji) - Drums Khairul Anuar Shariff (Karl), manakala pemain gitar, Din meninggal dunia pada 1996.Anita Sarawak (mungkin dia berasal dari Singapura) namun hebat menempa nama di Las Vegas, USA.Quinary M yang dianggotai adik beradik termasuk Mazuin Hamzah, Mahyon dan Mazlan Hamzah pernah membuat persembahan di Moscow, Russia kerana mengikuti ibubapa yang bertugas sebagai diplomat.

Itu hanya sebahagian daripada mereka. Mungkin ramai lagi yang kita tak tahu. Apapun terima kasih kernaa membaca. Adios...

2 comments:

eddie said...

ada lagi...kisah ibrahim pendek pernah erlakon di hollywood

http://v12gether.blogspot.com/2013/06/melayu-boleh_16.html

Malaysian Hollywood 2.0 said...

eddie..terima kasih ya..ya baru saya ingat..Ibrahim pendek pernah berlakon filem Hollywood...terima kasih ya atas makluman itu..cheers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs