Tuesday, October 12, 2010

Tewas 0-21 dalam Badminton - boleh berlaku


Saina Nehwal - pemain badminton no. 3 dunia dari India

Tewas 0-21 dalam badminton era moden, sememangnya sukar dan jarang jarang sekali berlaku.

Namun ia tidak mustahil.

Saina Nehwal - pemain badminton utama India membuktikan 21-0 boleh berlaku apabila menewaskan lawannya dari Ireland Utara, Caroline Black 21-0 dan 21-2 pada pusingan ketiga Badminton wanita singles di Sukan Komanwel 2010 di New Delhi, India.

Entah mengapa, Caroline Black terpaku di depan penyokong India, dia langsung tidak mendapat sebarang mata pada set pertama - semua pukulan Saina masuk dan semua pukulan Caroline boleh dikembalikan Saina.

Pada set kedua, barangkali Saina kasihan melihat Caroline dan sengaja memukul bola keluar untuk mata pertama Caroline yang jelas tersenyum apabila diberikan mata percuma oleh Saina itu.

Namun, Caroline bukan tandingan Saina yang kini pemain no. 3 dunia. Saina menang set kedua 21-2.

Pada suku akhir, Saina menewaskan pemain Canada, Anna Rice, 21-7 dan 21-10 untuk mara ke separuh akhir.

Saina sebelum ini sudah memenangi pingat perak kategori berpasukan apabila India tewas kepada Malaysia 1-3.

Pada perlawanan itu, Saina berjaya menewaskan pemain utama Malaysia, Wong Mew Choo dalam 3 set. Set pertama dimenangi Mew Choo 26-24. Namun Saina mengungguli 2 set seterusnya.
Di peringkat dunia, Saina juga semakin meningkat naik prestasinya dan pernah mengungguli takhta pemain no. 1 dunia. Di sini, saksikan kehebatan Sania bertemu pemain Germany Julianne Schenk dalam kejohanan All England 2010.

Tahniah dan syabas Sania Nehwal.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs