Wednesday, January 12, 2011

Ana Raffali memang hebat...DI saat Ana Raffali diumumkan sebagai pemenang Anugerah Juara Lagu ke 25 siaran TV3 pada 9 Januari 2011 lalu, semua rakyat Malaysia ingin tahu, siapakah gerangannya penyanyi ini.. Ana Raffali - seorang muka baru dalam industri seni tanah air telah mengungguli sebuah pertandingan muzikal yang paling berprestij di Malaysia.

Nama pentas : Ana Raffali
Nama sebenar : Ana Nur Hidayah binti Mohd Raffali
Genre Muzik : Pop alternatif
Alat muzik : Vokal, gitar
Label Aidit Alfian Records
Universal Music (Malaysia)

Ana Raffali atau nama sebenarnya Ana Nur Hidayah binti Mohd Raffali ialah seorang pemuzik yang mula mencipta nama menerusi album Ketika Aku Kecil diterbitkan pada 2010 dan singles "Hujan Bunga di Kuala Lumpur" (2009), "Tolong Ingatkan Aku" (2010)
"Kalau Berpacaran" - duet bersama Soohaimi Meor Hassan & menampilkan Altimet (2010).

Ana Raffali punyai bakat menakjubkan dalam nyanyian, penggubahan lagu dan pemainan gitar.

Ana Raffali mula mendapat perhatian setelah mengeluarkan single "Hujan Bunga di Kuala Lumpur" di corong radio pada tahun 2009.

Niat beliau ingin membantu keluarganya yang susah membuahkan hasil dengan penghasilan album pertamanya, Ketika Aku Kecil yang telah keluar pada April 2010.

Bermula dengan hobi bermain gitar, Ana mula berjinak menulis lagu sebagai cara meluahkan perasaannya ketika menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam dalam jurusan Pendidikan Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL).

Beliau sentiasa berbaju kurung atau kebaya ketika membuat persembahan dan sentiasa memetik gitar - sama seperti Yuna.

Selain lagu "Tolong Ingatkan Aku", Ana Raffali sebenarnya mempunyai banyak lagu lain yang bagus bagus belaka.

Antaranya :


Hujan Bunga di Kuala LumpurMekanikaKetikaInilah lagu Ballad "Tolong Ingatkan Aku" sedih yang menjulang Ana Raffali sebagai juara Anugerah Juara Lagu 25

Syabas dan Tahniah Ana Raffali...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs