Thursday, March 8, 2012

Panahan petir menyebabkan Bekalan elektrik terputus di Kota Kinabalu dan Pantai Timur Sabah, 8 Mac 2012


Bekalan elektrik di Kota Kinabalu, Penampang serta di Pantai Timur Sabah termasuk Tawau dan Sandakan dilaporkan terputus beberapa jam bermula kira kira 2.30 petang pada hari Khamis bersamaan 8 Mac 2012.

Ia dilaporkan berpunca panahan PETIR yang terkena talian elektrik bervoltan tinggi 132 kilovolt di sektor Penampang - Beaufort, menyebabkan kehilangan kuasa elektrik 200 Megawatt.

Sabah Electricity Sendirian Berhad, SESB berhempas pulas memperbaiki masalah itu dan bekalan elektrik di Penampang dan beberapa kawasan di Kota Kinabalu, dipulihkan semula, secara berperingkat kira kira sejam selepas itu, pada jam 3.30 petang hingga 4 petang.

Bagaimanapun beberapa kawasan di Sandakan dilaporkan masih belum mempunyai bekalan elektrik sehingga jam 8 malam, yang bermakna bekalan terputus 6 jam.

Di Kota Kinabalu, premis perniagaan dan sistem jalanraya antara yang terjejas teruk.

Ada premis perniagaan yang terpaksa bergelap di tengah tengah kesibukan pelanggan.

Banyak jalan utama yang tidak mempunyai lampu isyarat mengalami kesesakan lalu lintas teruk.

Keadaan ini mengingatkan kita kepada peristiwa awal 2008 dimana hampir keseluruhan Sabah mengalami black-out atau terputus bekalan elektrik kerana menara pencawang bervoltan tinggi dekat Sepanggar tumbang akibat vandalisma. Perbuatan orang tidak bertanggung jawab mencuri skru atau logam menara menyebabkan menara tumbang dan menyebabkan 1 Sabah gelap gelita.

Di harap orang yang mencuri bahan logam menara pencawang ini dikenakan hukuman diberi renjatan elektrik 1 juta VOLT agar dia tak berdaya lagi melakukan kesalahan itu pada masa akan datang.

Apapun syabas kepada SESB kerana bertungkus lumus memulihkan bekalan elektrik yang terputus hari ini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs