Thursday, March 11, 2010

Nik Aziz tidak setuju perkahwinan bawah umur - susulan kes dua kanak kanak perempuan berusia 10 dan 11 tahun dikahwinkan

sumber Bernama

NIK AZIZ TIDAK SETUJU PERKAHWINAN BAWAH UMUR - 10 Mac 2010 (Kota Bahru)

Mursyidul Am Pas dan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau tidak bersetuju dengan perkahwinan di bawah umur walaupun ia adalah sah dari segi agama.

Beliau berkata, Islam menggalakkan sesuatu perkahwinan untuk mendapatkan zuriat dan bukan semata-mata dilihat dari sudut untuk memuaskan nafsu dan amalan sunnah Nabi Muhammad, semata-mata.

"Seperti juga kita makan buah durian adalah untuk mendapatkan rasa nikmat isinya, dan membuang segala benda yang tidak mendatangkan faedah seperti kulit dan bijinya.

"Begitu juga dengan berkahwin kita digalakkan bagi mendapatkan zuriat yang baik hasil percantuman jenis. Jadi saya tidak setuju jika kahwin terlalu muda, bawah umur seperti itu," katanya.

Banyak cara lain yang boleh dilakukan untuk mengikut amalan sunnah Nabi, bukan melalui kaedah perkahwinan cara itu, katanya mengulas tindakan seorang bapa dari Jelawang, Jeli, yang mengahwinkan anak perempuannya berusia 11 tahun dengan lelaki berusia 41 tahun, kononnya tuntutan sunnah Nabi.

Ini adalah kejadian kedua membabitkan pernikahan budak perempuan di bawah umur di negeri itu selepas kejadian pertama membabitkan seorang bapa mengahwinkan anak perempuannya berusia 10 tahun di Pasir Mas sebelum ini.

Nik Aziz berkata beliau hairan kejadian itu boleh berlaku sedangkan kerajaan negeri sudah membuat peraturan melalui Enakmen Keluarga Islam yang mensyaratkan setiap pasangan wanita berusia 16 tahun ke atas sebelum dibenarkan berkahwin mengikut enakmen itu.

Menurut laporan media, bapa kanak kanak malang berusa 11 tahun itu adalah seorang tabligh.

Apa rasionalnya dia berbuat begitu, tak diketahui.

Budak perempuan baru berusia 11 tahun sepatutnya menuntut dalam Tahun 5, belum cukup umur lagi... belum layak lagi ikut UPSR, apa lagi PMR, SPM dan STPM..

Budak itu juga tidak tahu apa itu hubungan suami isteri... sebaliknya dia hanya budak budak yang belum pun menempuh alam remaja!!!!!!!!!!

Yang dikahwinkan dengan budak itu pula lelaki tua bangka berusia 41 tahun!! Nasib baik bukan lelaki berusia 77 tahun atau 100 tahun atau 1 setengah Abad!!!!!!!!! Nak Mampus????????

Apa sudah jadi dengan bapa budak perempuan itu??? Adakah dia sudah gila atau hilang kewarasan dan hilang pertimbangan ataupun paksi kerasionalannya mengalami kerosakan teknikal yang maha teruk????????

Dimana logikanya???????

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs