Wednesday, August 10, 2011

Selepas 25 tahun, kadar elektrik di Sabah akhirnya dinaikkanSelepas 25 tahun tidak dinaikkan, kadar tarif elektrik di sabah dan wilayah persekutuan dinaikkan 15 peratus atau 3.75 sen sekilowatt jam berkuat kuasa 15 julai 2011.

penstrukturan itu dilakukan bagi mencerminkan kos sebenar perbekalan elektrik kepada pengguna selain menggalakkan pengunaan elektrik secara berhemah dan cekap.

Datuk Peter Chin Fah Kui, menteri tenaga, teknologi hijau dan air berkata “dalam menguatkuasakan kadar tarif elektrik yang baru ini, pihak kerajaan turut mengambil kira kepentingan pengguna2 dengan memperkenalkan beberapa keistimewaan.”

keistimewaan yang diberikan adalah tiada kenaikan bil letrik kepada 75 peratus pengguna domestik bersamaan 275 ribu 276 orang.

pengguna terbabit selama ini menggunakan elektrik di bawah 350 kilowatt jam sebulan yang tidak terlibat dengan kenaikan tarif.

70 ribu pengguna yang bil bulanan elektrik di bawah 20 ringgit sebulan juga tidak terjejas.

caj sewa meter kepada semua pengguna juga, bakal dimansuhkan.

pengguna perdagangan voltan rendah dalam jaluran 1 hingga 200 kilowatt jam pula hanya mengalami pertambahan bil elektrik bulanan sehingga 3 peratus atau dua ringgit.

kadar tarif elektrik di sabah adalah yang paling murah di negara ini dan belum pernah dinaikkan sejak 25 tahun lalu.

tarif elektrik di sabah sebelum ini ialah 25.50 sen sekilowatt jam.

kadar baru yang mula berkuat kuasa 15 julai ini ialah 29.25 sen sekilowatt jam.

Hidup Sabah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs