Wednesday, June 29, 2011

Perdana Menteri melawat daerah pedalaman Kemabong, Sabah 30 Jun 2011


Ketua Pemuda Umno dan BN Tenom, Jamawi Jaafar alu alukan lawatan Perdana Menteri ke Kemabong pada 30 Jun 2011.Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dijadual melawat daerah pedalaman Sabah di Kemabong pada Khamis 30 Jun 2011. Kemabong terletak berhampiran pekan Tenom yang terkenal dengan kopi Tenomnya. Jaraknya 200 kilometer dari Kota Kinabalu.

TENOM, Sabah 30 Jun 2011 :

Pergerakan Pemuda Umno bahagian Tenom menzahirkan rasa penghargaan serta mengalu-alukan kedatangan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd.Najib Tun Abdul Razak yang dijadulkan melawat daerah ini khususnya ke daerah kecil Kemabong pada 30 Jun 2011.


Ketuanya Jamawi Jaafar berkata lawatan Perdana Menteri ini merupakan satu apresiasi kepada rakyat khususnya di kawasan Pedalaman yang bukan sahaja dikunjungi namun berpeluang untuk beramah mesra dengan pemimpin nombor satu Negara itu.


“Pergerakan Pemuda Umno bahagian Tenom amat terharu dengan lawatan Perdana Menteri ini dan ianya merupakan satu penghormatan serta penghargaan khsusnya kepada rakyat di daerah ini dalam melestarikan konsep “ Rakyat di dahulukan dan Pencapaian Diutamakan” katanya dalam satu kenyataan kepada media.

Menurut Jamawi yang juga Exco Pergerakan Pemuda Umno Malaysia melalui lawatan ini Perdana Menteri bukan sahaja dapat menyelami denyut jantung rakyat namun dengan sendirinya beliau (Najib) akan dapat melihat landskap sebenarnya budaya serta hidup bermasyarakat pelbagai kaum di negeri ini khususnya di kawasan Pedalaman .

Tambahnya penghormatan bagi Umno bahagian Tenom sebagai tuan rumah bagi program Juara Rakyat bersama Najib yang juga Presiden Umno ini merupakan satu penghormatan kepada Umno bahagian itu yang mejoiriti ahlinya terdiri dari bukan masyarakat Islam .

“ Disini sudah tentu Perdana Menteri dapat melihat keunikan tersebut bukan sahaja keunikan dari segi budaya dan adat resamnya namun beliau dapat melihat akan kemantapan jalinan kerjasama pelbagai kaum di daerah ini yang telah lebih awal mengamalkan konsep 1 Malaysia dalam kehidupan bermasyarakat” tambah Jamawi

Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional semasa lawatan ini difahamkan akan menikmati sarapan di Langkau Pantiongaison iatu rumah rehat masyarakat Murut yang dibuat khusus untuk menyambut kedatangan Perdana Menteri juga berpeluang untuk melawat 19 buah rumah tradisi etnik Murut yag dibina dengan menggunakan buluh dan kayu .

Sehubungan dengan itu Jamawi berharap rakyat khususnya di daerah Tenom akan hadir beramai-ramai bagi menyembut kadatangan Perdana Menteri sebagai tanda sokongan dan penghargaan mereka kerana dikunjungi oleh pemimpin yang berjiwa dan mesra rakyat ini.

“ Bagi pergerakan pemuda Umno bahagian Tenom kita telah bersedia menyembut kedatangan Perdana Menteri dalam lawatan ini dimana sebanyak 2,000 orang anggota Pergerakan Pemuda Barisan Nasional akan berkumpul bagi menyembut kedatangan Najib di Padang Pekan Kemabong” jelas Jamawi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs