Monday, June 6, 2011

Tragedi 6 Jun 1976, kekal dalam lipatan sejarah Sabah


Ketua Menteri Sabah, Tun Mohd Fuad Stephens yang terkorban dalam nahas udara paling buruk dalam sejarah Sabah pada 6 Jun 1976.


Orang ramai berusaha mengeluarkan mayat 11 mangsa nahas pesawat Nomad yang terhempas di perairan Sembulan pada 6 Jun 1976 bersamaan hari Ahad. Ketua Menteri Sabah ketika itu Tun Mohd Fuad Stephens bersama 10 yang lain termasuk 3 menteri kabinet terkorban dalam nahas udara paling buruk dalam sejarah Sabah.


Tajuk akhbar Daily Express pada 7 Jun 1976, Isnin, yang mengemparkan dunia. Hampir separuh anggota menteri kabinet Sabah, termasuk Ketua Menteri Tun Mohd Fuad Stephens, 3 menteri kabinet dan seorang pembantu menteri, terkorban dalam nahas itu. Gambar diambil dari http://sikmading.blogspot.comTugu peringatan memorial peristiwa sedih negeri Sabah itu yang didirikan di Sembulan, kini kawasan perumahan dikenali Grace Ville. Pada 6 Jun setiap tahun, upacara memorial diadakan di sini oleh kaum keluarga mangsa nahas kapal terbang itu.


Hari ini 6 Jun 2011, genap 35 tahun lalu, pada 6 Jun 1976, berlaku satu peristiwa di Sembulan, Kota KInabalu yang menggemparkan Sabah dan juga dunia.

Ketua Menteri Sabah ketika itu Tun Mohd Fuad Stephens yang juga Huguan Siou Pertama dan 10 yang lain termasuk 3 menteri kabinet dan seorang pembantu menteri, terkorban dalam nahas udara dikenali Double Six Tragedy di Sembulan dekat Kota Kinabalu.

Pesawat malang yang dinaiki jenis Nomad buatan Australia, milik Sabah Air...

Kejadian berlaku ketika Tun Fuad baru berusia 56 tahun dan baru 53 hari menjadi Ketua Menteri Sabah selepas parti Berjaya yang ditubuhkan pada 15 Julai 1975 menang 28 daripada 48 kerusi DUN Sabah pada pilihanraya negeri April 1976. Tragedi yang amat menyedihkan...

Turut terkorban, menteri Kabinet Sabah, Datuk Peter Mojuntin, Datuk Salleh Sulong, Datuk Chong Thian Vun.

Mereka yang terkorban dalam nahas udara pesawat Nomad milik Sabah Air pada 6 Jun 1976 di Kota Kinabalu.

1. Ketua Menteri Sabah, Tun Mohd Fuad Stephens
2. Menteri Kerajaan Tempatan Sabah, Datuk Peter Mojuntin
3. Menteri Perhubungan dan Kerjaraya Sabah, Datuk Chong Thian Vun
4. Menteri Kewangan Sabah, Datuk Salleh Sulong
5. Pembantu Menteri kepada Timbalan Ketua Menteri, Darius Binion
6. Setiausaha Tetap Kementerian Kewangan, Wahid Andu
7. Pengarah Unit Perancang Ekonomi Negeri, Syed Hussein Wafa
8. Setiausaha Sulit kepada Tengku Razaleigh Hamzah, Ishak Atan
9. Pengawal peribadi kepada Tun Fuad, Kopral Mohd Said
10. Juruterbang, Gandhi J Nathan
11. Anak kepada Tun Fuad Stephens, Johari

Turut sepatutnya berada dalam pesawat Nomad yang malang itu ialah Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah dan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Abdul Rahman Yaakob. Namun pada saat akhir, mereka dilaporkan berpindah ke sebuah lagi pesawat Nomad untuk lawatan ke Pulau Banggi, Kudat atas permintaan Datuk Harris Mohd Salleh.

Punca sebenar nahas???? samada masalah teknikal, mekanikal, cuaca, kecuaian manusia atau faktor lain, telahpun disiasat dan masih menjadi misteri sehingga ke hari ini.

Kejadian berlaku hari Ahad ketika pesawat dalam penerbangan balik ke KK dari Labuan... sepatutnya pada Isnin, 7 Jun 1976, Tun Fuad mewakili Sabah menanda tangani perjanjian dengan Petronas bagi royalti 5% bagi hasil minyak dan gas Sabah yang dicarigali oleh Petronas di perairan Sabah.

Jika Tragedi ni tidak berlaku, tidak mustahil Sabah masih diperintah oleh kerajaan Berjaya dan autonomi, royalti, perjanjian 20 perkara, serta aspek lain yang berkaitan dengan kepentingan Sabah, terpelihara baik, terikat kemas dan terpateri dengan kukuh...

Semoga roh kesemua 11 mangsa nahas udara itu bersemadi dengan aman dan dicucuri rahmat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs