Saturday, June 18, 2011

Berita baik kepada 13 ribu Guru Sandaran Tidak terlatih, GSTT


Gambar hiasan guru di pedalaman


Gambar hiasan dedikasi Guru

Setiap kali berkunjung ke Sabah, Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin merangkap Menteri Pelajaran, pasti membawa berita baik kepada Guru termasuk Guru Sandaran Tidak Terlatih atau GSTT.

Pada Mac 2011 lalu ketika melawat daerah terpencil di Tongod dalam kawasan Parlimen Kinabatangan, Muhyiddin mengumumkan berita baik bahawa kontrak 13,000 GSTT di seluruh Malaysia yang sebelum ini ditamatkan, ditarik balik.

Ia bagi membolehkan GSTT terus berkhidmat sebagai pendidik anak bangsa termasuk di sekolah di kawasan pedalaman.

Sebelum ini masa depan 13,000 GSTT itu dalam dilema kerana kontrak mereka ditamatkan ekoran ribuan Guru terlatih dari Universiti, Institusi Pengajian Tinggi Swasta dan juga Institut Pendidikan Guru Malaysia, sudahpun menamatkan pengajian dan sedia ditempatkan untuk mengajar di sekolah sekolah.Dan pada Sabtu 18 Jun 2011 di Beaufort, Sabah, ketika merasmikan mesyuarat perwakilan UMNO Beaufort, Muhyiddin sekali lagi membuat 1 pengumuman gembira kepada 13,000 GSTT itu. Arahan telah dikeluarkan kepada Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Datuk Abdul Ghafar Mahmud bagi melaksanakan program penyerapan GSTT itu menjalani kursus 18 bulan di Institut Pendidikan Guru di seluruh negara.

Selepas menjalani kursus 18 bulan itu, GSTT terbabit kini tidak lagi dipanggil GSTT kerana mereka sudah terlatih dan sebaik tamat latihan, program penempatan guru ke sekolah terpilih termasuk di pedalaman, dilaksanakan Kementerian Pendidikan Malaysia.

Sebelum ini, kerajaan juga sudah mengumumkan pelbagai bantuan dan insentif kepada Guru.

Ini termasuk memperkenalkan elaun tahap kesusahan kepada guru yang mengajar di pedalaman dengan tahap paling tinggi elaunnya bernilai RM1,500 sebulan, ganjaran khas kepada Pengetua Cemerlang, pengenalan Sekolah Berprestasi Tinggi, SBT dan kenaikan gaji dan gred Guru.

Di sebalik semua ini, kita tahu semuanya bertujuan menjadikan Malaysia negara maju dan cemerlang dalam semua bidang termasuk akhlak dan kerohanian.

Dan disebalik semua juga, kita tahu ada juga Guru yang tidak pandai bersyukur sebaliknya menyemai bibit membenci kerajaan kepada murid muridnya sendiri.

Ada juga Guru yang menyokong pembangkang dan ada juga menjadi calon pembangkang pada pilihanraya kecil atau umum.

Saya sendiri pernah mengalami ini ketika di tingkatan 3 pada 1986 di sebuah SMK di Seremban, Negeri Sembilan dimana guru Bahasa Malaysia saya sering menyelitkan rasa marahnya kepada pemimpin kerajaan selain pernah berkata "Kalau nampak pemimpin bernama ni..... Tembak Dia"!!!!

Apapun kita tahu, majoriti atau 99.9 % Guru di Malaysia sememangnya komited kepada usaha mendidik anak bangsa menjadi insan mulia, berguna, cemerlang dan dihormati di senatero dunia.

Tahniah Muhyiddin, Syabas Kementerian Pelajaran Malaysia dan Semoga Maju Jaya kepada semua Guru di Malaysia.

Terima kasih kerana membaca.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs