Monday, September 19, 2011

Fakta yang tidak anda tahu mengenai Najib Razak, Perdana Menteri MalaysiaBerikut beberapa fakta berhubung YAB Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mungkin anda tak tahu, ataupun ramai yang tahu tapi tak semua yang tahu.

Jangan bimbang semua fakta ini adalah positif dan bagus belaka.

1. Najib adalah peminat setia Manchester United, kelab Liga Perdana Inggeris yang sudah 19 kali juara liga.

2. Najib adalah seorang yang "cool" meskipun ketika saat cemas. Pernah ketika beliau menjadi Menteri Pelajaran/Menteri Pendidikan pada penghujung 1990an, beliau melawat Sipitang, Sabah. Dalam perjalanan dari Kota Kinabalu ke Sipitang menaiki helikopter Bell 2 enjin, helikopter berkenaan secara tiba tiba dipukul ribut dan angin kencang serta hujan lebat. Kapten Amarjit Singh, juruterbang pesawat Sabah Air itu berhempas pulas mengawal helikopter lalu berjaya juga mendarat di padang pekan Sipitang. Antara yang menyambut ketibaan Datuk Seri Najib di Sipitang ialah Ahli Parlimen Sipitang, Datuk Sapawi Ahmad (ketika itu Adun Sindumin), Sapawi kelihatan cemas kerana cuaca ketika itu begitu buruk, namun beliau lega, helikopter mendarat dengan selamat. Perjalanan balik ke Kota Kinabalu pula berjalan baik. Sepanjang detik cemas itu, helikopter Sabah Air berkenaan dihayun dan dihumban ke kiri dan ke kanan, serta ke atas dan ke bawah dengan amat kuat oleh kuasa angin ribut. Pengalamannya seperti menaiki bot kecil dalam keadaan laut amat bergelora. Namun sepanjang detik cemas itu, Najib Razak tetap "Cool". Yang mengetahui perkara ini hanya Najib sendiri, juruterbang Sabah Air, Kapten Amarjit Singh dan Haji Ibrahim OKK Laiman Diki, dulunya pengerusi Sabah Air serta saya, antara penumpang helikopter berkenaan.


3. Perdana Menteri ketika ditemuramah Hot FM, stesen radio swasta milik Media Prima pada 6 May 2011 lalu, pernah memberitahu lagu lagu kegemarannya antaranya R. Azmi lagu Kancing Suasa.
4. Najib juga pastinya meminati lagu ini (If tommorrow never comes) yang didendangkan oleh seorang yang amat rapat dengannya iaitu isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor. Lagu ini penyanyi originalnya ialah Ronan Keating.Versi original lagu sama oleh Ronan Keating :
5. Perdana Menteri juga meminati lagu penyanyi Indonesia, Ruth Sahanya.6. 11 adalah angka kegemaran Najib. Adakah beliau akan membubarkan Parlimen pada bulan 11, November 2011?? Hanya Najib saja yang tahu. Namun teka teki mengenai pembubaran parlimen Malaysia pada 11/11/11 untuk membolehkan Pilihanraya Umum ke 13 diadakan pernah bertiup kencang setelah Najib mendedahkan bahawa 11 adalah angka kegemarannya. Sebelum ini pilihanraya umum ke 12 diadakan pada 8 Mac 2008 setelah Parlimen dibubarkan Pak Lah yang meminati angka 13 pada 13 Februari 2008.


7. jika ada lagi fakta lain, saya akan update, Terima Kasih kerana membaca.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs