Thursday, December 4, 2008

alahai keretapi sabah


9 april 2008 lalu, kita dikejutkan dengan berita 2 gerabak keretapi negeri sabah, terjunam ke dalam sungai padas dekat kg tenom lama, pedalaman sabah akibat tergelincir dari landasan setelah struktur tanah di kawasan itu dilaporkan runtuh. kejadian menyayat hati itu menyebabkan 2 penumpang terkorban manakala 39 lagi termasuk pemandu keretapi cedera.

di harapkan kejadian ini menjadi ikhtibar kepada semua pihak untuk segera menaik taraf kemudahan prasarana asas di sabah yang masih jauh ketinggalan berbanding di semenanjung malaysia.

untuk rekod, kerajaan pusat memperuntukkan lebih 400 juta ringgit untuk kerja menaik taraf perkhidmatan keretapi sabah dari stesen utama di tanjung aru sehinggalah ke tenom sejauh hampir 200 kilometer.

peruntukan itu bagi menggantikan gerabak lama kepada gerabak baru yang lebih moden dan selesa, menggantikan landasan lama, menutup laluan haram yang kerap menyebabkan kemalangan, membina sub stesen baru termasuk kuarters pekerja dan sebagainya.

diharapkan apabila semua ini sudah disiapkan menjelang tahun 2009, tiada lagi perkara tidak diingini berlaku kepada perkhidmatan yang berusia lebih 100 tahun itu.

jika di Jerman dan Jepun, keretapi "bullet train" nya bukan sahaja teramat selesa, malah bergerak lebih 150 km sejam, namun kelajuan maksimum keretapi sabah sebelum di naik taraf, hanyalah sekitar 40-50 km sejam. gerabak itu juga tidak dilengkapi kemudahan kerusi empuk mahupun pendingin udara.

pastinya rakyat sabah menanti dengan penuh minat dan harapan menggunung supaya perkhidmatan keretapi sabah terus maju melangkah ke hadapan selaras visi menuju status negara maju menjelang 2020!!!

Hidup Malaysia!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs