Monday, April 16, 2012

Pope di Vatican City.


Swiss Guards, pengawal peribadi elit PopeKenderaan kalis peluru dan bom, digunakan Pope.Pope John Paul II (18 May 1920 – 2 April 2005)Pope Benedict XVI yang menggantikan Pope John Paul II.Pope Benedict XVI sedang bermain piano.


Pope di Vatican City.

Generasi sekarang pernah melihat 2 Pope berkuasa di Vatican City iaitu Pope John Paul ke II dan Pope Benedict.

Pope ialah pemimpin tertinggi kepada lebih 2 billion penganut agama Roman Katolik di seluruh dunia. Pejabatnya terletak di Vatican dekat Rome, Itali yang juga negara paling kecil di dunia.

Ramai tidak tahu bahawa Pope mempunyai kenderaan persendirian yang unik iaitu Popemobil yang kalis peluru dan bom. Ia dicipta setelah insiden Mehmet Ali Agca menembak Pope John Paul II. Pope John Paul II terselamat dan sempat melawat si penembaknya di penjara dan mengampunkan kesalahan si penembak. Mulia sungguh Pope dan ajaran Roman Katolik. Kemuliaan ini perlu dicontohi agama lain di dunia, jangan terlalu ekstrim.

Pope John Paul II sebenarnya pernah dikunjungi Presiden Amerika Syarikat, Ronald Reagan. Kedua dua individu berprofil tinggi itu pernah ditembak namun dengan kuasa Tuhan, kedua duanya terselamat.

Ramai juga tidak tahu bahawa Pope pandai bermain piano ketika masa terluangnya.

Minuman kegemaran Pope ialah Fanta.

Pope dijaga pengawal peribadi serta Swiss Guards, pengawal berpakaian warna warni yang jumlahnya adalah 135 orang saja, tidak kurang dan tidak lebih.

Pope juga pernah bercadang mengeluarkan album untuk menyebarkan mesej keagamaan dan keamanan sejagat kepada dunia.

God bless Pope and the world.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs