Wednesday, April 11, 2012

Gangguan bekalan elektrik di Sabah pada 11 April 2012Sumber : Jabatan Komunikasi Korporat SESB

Impak Minimum Walaupun Penyaluran Gas Ke IPP Terjejas

Gangguan pada sistem penyaluran gas ke beberapa Stesen Janakuasa Bebas (Independent Power Producers) di Sepanggar telah mengakibatkan banyak kawasan mengalami gangguan bekalan elektrik bermula pada jam 3.17 petang tadi (11 April 2012).

Kejadian di luar dugaan ini juga telah mengakibatkan kapasiti penjanaan tenaga elektrik sebanyak 90MW (MegaWatt) hilang daripada sistem rangkaian Grid Sabah.

Menurut Pengarah Urusan SESB, Ir. Hj Abd Razak Sallim, “SESB juga terpaksa melaksanakan catuan bekalan kecemasan bagi memastikan kestabilan sistem Grid”.

“Tindakan ini perlu dilaksanakan serta merta supaya kawasan gangguan bekalan elektrik ini dapat diminimumkan dan tidak meluas”.

Antara kawasan-kawasan yang dikenalpasti mengalami gangguan bekalan ini adalah sekitar Kota Kinabalu, Penampang, Tuaram, Lahad Datu, Semporna, Kunak, Kudat, Kota Belud, Kota Marudu dan W.P.Labuan.

“Bekalan elektrik ke kawasan yang terlibat telah berjaya dipulihkann secara berperingkat bermula pada jam 3.40 petang pada hari yang sama”.

Segala kesulitan yang dihadapi oleh pengguna ekoran daripada kejadian ini adalah amat dikesali.

Dalam pada itu, SESB berkata pertambahan permintaan bekalan elektrik di sekitar bandaraya Kota Kinabalu akhir-akhir ini telah mengakibatkan peralatan elektrik di Pencawang Pembahagian Utama (PPU) / Distribution Main Intake Starcity terpelantik (tripped) pada jam 10.04 pagi Rabu 11 April 2012.

Kejadian ini juga mengakibatkan hampir 300 pengguna di sekitar Sinsuran, Centre Point, Maktab Gaya dan Jalan Tuaran Bypass terputus bekalan elektrik.

Menurut Ir. Hj Abd Razak Sallim, “pihak SESB telahpun mengenalpasti punca masalah ini dan tindakan serta merta telahpun diambil bagi memperbaiki masalah ini”.

Bekalan elektrik telah berjaya dipulihkan secara berperingkat pada jam 11.20 pagi hari yang sama.

Segala kesulitan ekoran daripada kejadian ini adalah amat dikesali.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs