Wednesday, April 11, 2012

Manusia sudah menghantar manusia ke Bulan dan ISS, tapi masih belum ada penawar untuk penyakit demam denggi.Manusia sudah menghantar manusia ke Bulan dan ISS, tapi masih belum ada penawar untuk penyakit demam denggi.

Menghairankan kan!!

Manusia sudah mencipta pelbagai peralatan canggih dan melakukan pelbagai kejayaan menakjubkan, antaranya melakukan pendaratan ke Bulan pada 1969 menggunakan roket dinaiki 3 angkasawan, Neil Armstrong, Edwin Aldrin dan Michael Collins.

Sejak itu puluhan misi ke Bulan dijayakan Amerika dan Russia.

Ratusan satelit juga dilancarkan ke angkasa lepas.

Manusia juga berjaya membina 2 stesen angkasa lepas iaitu Mir buatan Russia dan ISS, International Space Station buatan bersama Amerika Syarikat dan banyak lagi negara.

Manusia juga sudah menghantar misi penyelidikan ke planet Marikh yang mana perjalanan pergi balik saja mengambil masa 2 tahun.

Namun sepandai pandai dan sebijak bijak manusia, kita masih belum boleh mendapat dan mencari penawar penyakit demam denggi yang disebabkan Nyamuk Aedes.

Denggi boleh menyebabkan maut.

Setakat ini, vaksin mengubati demam denggi belum boleh dicari dan dihasilkan oleh saintis terhebat dari mana saja termasuk Amerika Syarikat, England, Jepun dan Kanada.

Nyamuk itu kecil saiznya, namun sukar dikalahkan. Mengapa Ya??

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
TopOfBlogs